«سالانه دو میلیارد تن» از خاک ایران دچار فرسایش می‌شود

پرسش:رئیس انجمن علوم خاک ایران از فرسایش سالانه «دو میلیارد تن» از خاک کشور خبر داد و برآورد کرد که خسارت ناشی از فرسایش «معادل ۵۶ میلیارد دلار» در سال است.

پرسش:رئیس انجمن علوم خاک ایران از فرسایش سالانه «دو میلیارد تن» از خاک کشور خبر داد و برآورد کرد که خسارت ناشی از فرسایش «معادل ۵۶ میلیارد دلار» در سال است.

اظهارات وی در حالی بیان می‌شود که اردیبهشت ۹۶ سعید متصدی، معاون محیط زیست انسانی وقت در سازمان حفاظت محیط زیست، گفته بود ایران سالانه ۱۶ میلیون تن فرسایش خاک دارد که شش تا هشت میلیون تن بالاتر از متوسط جهانی است.

منوچهر گرجی، رئیس انجمن علوم خاک ایران، در همایش «روز جهانی خاک» از «سرعت فرسایش» خاک در ایران ابراز نگرانی کرد و «صیانت» از خاک را در امنیت غذایی بسیار مهم ارزیابی کرد.

او گفت: «سالانه دو میلیارد تن فرسایش خاک در کشور معادل ۵۶ میلیارد دلار خسارت داریم.»

به گفته وی، ایران با مساحت حدود ۱۶۵ میلیون هکتاری در یک «اقلیم خشک» واقع شده و از نظر «کیفی و کمی» با «محدودیت‌های شدید منابع خاک» مواجه است.

رئیس انجمن خاک ایران، آمار اراضی در چرخه تولید کشور در حال حاضر را «حدود ۱۸ و نیم میلیون هکتار» اعلام کرده که از این میزان «حدود هشت و نیم میلیون هکتار آن آبی و حدود ده میلیون هکتار آن دیم»است که «سه و نیم تا چهار میلیون هکتار از اراضی دیم به صورت آبی کشت می‌شود».

وی حل مشکل بحران آب و سالم‌سازی محیط زیست را در گرو «مدیریت مناسب خاک» دانست.

گرجی همچنین برای رفع مشکلات خاک و بحران آب در ایران گفت که برنامه‌هایی چون «شناسایی و رده‌بندی خاک‌ها، تصویب قانون حفاظت از خاک، ایجاد بانک اطلاعات خاک کشور، پایش کیفیت و حاصلخیزی خاک، توسعه کشاورزی حفاظتی و ایجاد برنامه جدی برای فرسایش خاک» در دست اقدام است.

نهم فروردین‌ماه سال جاری، علی ابراهیمی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس، با بیان این که ایران «رکورددار» فرسایش خاک در آسیا محسوب می‌شود خواستار ورود جدی سازمان حفاظت محیط زیست به این مقوله شد.

این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس همچنین از سازمان حفاظت محیط زیست خواست تا موضوع صادرات و قاچاق خاک را به طور جدی پیگیری کند و از کسانی که مستنداتی درباره «خرید و فروش یا قاچاق خاک» دارند، خواست مدارک مربوطه را به مجلس ارائه کنند.

برخی پژوهشگران می‌گویند روند فرسایش خاک می‌تواند در آینده تبدیل به بزرگ‌ترین بحران محیط زیستی ایران تبدیل شود.

سیروس بختیاری، پژوهشگر در زمینه فرسایش خاک و منابع آب در ایران، در خردادماه سال ۱۳۹۴ در این زمینه گفته بود که فرسایش خاک در جنگل‌های شمال ایران ده برابر استاندارد جهانی است.

اسماعیل کهرم، معروف به پدر محیط زیست ایران، نیز در سال ۱۳۹۱ اعلام کرده بود که در سال ۲۰۱۱ ایران در رده اول فرسایش خاک در جهان قرار داشته است.

کهرم جنگل‌زدایی و از بین رفتن پوشش گیاهی را مهم‌ترین علت فرسایش خاک در ایران اعلام کرده بود.

معصومه ابتکار، رئیس پیشین سازمان حفاظت محیط زیست هم گفته بود که «متاسفانه بسیاری از مراتع کشور به بیابان تبدیل شده و ایران به سمت افزایش کانون‌های بیابانی و فرسایش خاک حرکت می‌کند».

 

###




نظرات کاربران

آخرین اخبار
از پرسش به شما 1
از پرسش به شما 2
یادداشت و نظر
از پرسش به شما
تماشا و نشست
© تمامی حقوق برای شرکت ایده بکر مبین محفوظ است.